Debata na Primě : hulvátství, fádnost a rektální alpinismus.

24. 01. 2018 2:47:27
23. ledna se konala první debata mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem. Moderátor Karel Voříšek na začátku prohlásil, že publikum může ukázat národu, jak umí slušně fandit. Nepodařilo se. A to nebylo vše. Více v článku.

V úterý 23. ledna se konala první debata mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem, kandidáty na post prezidenta ČR. Tato "debata" byla pro mě v mnoha ohledech dost nepříjemným překvapením. A proto přicházím s osobní analýzou.

Debata, která tematicky ničím nepřekvapila.

Prvním velkým zklamáním pro mě osobně byla témata, která se během debaty řešila. Přijde mi, že v rámci velmi omezeného časového prostoru, jímž oba kandidáti disponovali, nebylo zrovna nejšťastnější volbou trávit čas diskusemi o pozici vůči protikuřáckému zákonu. Stejně tak neustálé omílání Babišovy vlády nebo zdanění církevních restitucí, na které všichni už velmi dobře známe postoje obou kandidátů, mi přišlo celkem zbytečné. Naopak témata typu životní prostředí nebo chudoba pracujících lidí v zemi s nejnižší nezaměstnaností EU v debatě naprosto chyběla. Asi je důležitější pořád dokola řešit, jestli si v hospodě můžeme zapálit cigaretu, než to, že lidé, kteří poctivě pracují, často žijí v prekérních situacích na hranici chudoby. Má snad český divák radši poslouchat pořád dokola to samé, aby si to lépe zapamatoval? Nemyslím si, že to je potřeba.

Debata, nebo spíš přehlídka hrubosti a nedostatku respektu?

Moderátor debaty Karel Voříšek (který mimochodem tuto estrádu jen stěží zvládal kočírovat) publiku několikrát zdůraznil, aby respektovalo oba kandidáty. Toto zbožné přání se však ani trochu nevyplnilo a debata se zvrhla spíš v jakousi hromadnou frašku, neustále přerušovanou hvízdáním. Debatní kultura jako by úplně přestala existovat. Ano, vážení, nebojím se to říct - během tohoto večera jsme většinou neslyšeli myšlenky kandidátů, ale neslušné reakce publika. Miloš Zeman v debatě nepřekvapil - spoustou aproximativních či nepravdivých informací a útoky na svého soupeře. Drahoše sice kritizoval za opakování naučených frází, sám se ale dokázal vytasit leda s bonmotem adresovaným paní Merkelové o pozvání na oběd (který už mimochodem zazněl minimálně v rozhovoru na TV Nova). A Jiří Drahoš ? Byl podle mě až příliš často v defenzivě a nedokázal se moc dostat přes "obrannou fázi", nebo přes reakce typu nejlepší obrana je útok. Jinými slovy, ti co čekali konstruktivní diskuzi, kde se budou konfrontovat myšlenky, se nedočkali.

Volební kalkul a rektální alpinismus.

Zato jsme se ale dočkali dokonalé přehlídky rektálního alpinismu, a to od obou kandidátů, kteří se snad nechali volně inspirovat čechomorskými Proměnami a udělali by snad vše pro získání hlasů voličů. A to mě osobně překvapilo u Jiřího Drahoše, který se bohužel (aspoň z mého úhlu pohledu) velmi nešťastně vyjádřil o svém postoji k migraci. U kandidáta, který se považuje za liberální opozici vůči současnému prezidentovi, mi přijde při nejmenším nešťastné prohlášení, že mají oba kandidáti na migraci "alespoň v něčem, velmi podobný názor". Tuhle deklaraci si můžu interpretovat dvěma způsoby, z nichž se mi ani jeden vůbec nezamlouvá. Pokud Jiří Drahoš svůj výrok myslel opravdu vážně, tak bych ho musel označit, stejně jako současnou hlavu státu, za netolerantního xenofoba. Druhou možnou interpretací, ke které se přikláním, je znechucující rektální alpinismus, ke kterému se J. Drahoš přiklonil ve snaze přilákat voliče. A to je šokující. A nejvíc šokující na tom je, že česká společnost došla do stádia, kdy už to skoro nikomu alarmující nepřijde. Drahošova zdánlivá názorová pevnost se v mých očích strašlivě otřásla v základech. Doufám, že nebude dál takto pokračovat ve volebním kalkulu. Ve zbytku debaty si jako nováček vedl solidně, nicméně snížení se na tuto úroveň mi přijde opravdu šokující. Snad si nakonec neřeknu "Tak co s vámi, chlapče? No nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším"...

Autor: Jan Kašník | středa 24.1.2018 2:47 | karma článku: 32.88 | přečteno: 7058x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.92 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2202

Student pařížského Institutu politických studií s pobočkou v Dijonu. Hrdý člen pražské kavárny, který se zajímá o aktuální politické dění a má k němu co říct.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...